2014
Elemente de noutate semnificative in domeniul prevenirii insolventei si al insolventei reglementate prin Legea nr. 85/2014 in raport cu actul normativ anterior in materie (Legea nr. 85/2006), publicat in revista Dreptul nr. 12/2014
In studiul de fata, autorii isi propun sa releve noutatile semnificative pe care Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa le aduce in materie, in raport cu reglementarea anterioara (Legea nr. 85/2006). Autorii examineaza noutatile amintite din perspectiva procedurii de judecata din cadrul procedurii insolventei, din perspectiva efectelor procedurii insolventei si a procedurii de reorganizare si faliment. In final, autorii ajung la concluzia ca Legea nr. 85/2014 reuseste sa acopere o serie de lacune legislative, sa transeze anumite chestiuni controversate din practica judiciara si, in sfarsit, sa ofere unele solutii echitabile acolo unde prevederile vechii legi (nr. 85/2006) au fost, pe drept cuvant, criticate.
Principiile procedurii insolventei, precum si drepturile si obligatiile participantilor, in reglementarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicat in revista Dreptul nr. 10/2014
Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei a fost initial abrogata si inlocuita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/3013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, care a fost in vigoare numai cateva zile, fiind declarata, in integralitatea ei, neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Din acest motiv, a fost necesara adoptarea unei noi legi in materie (nr. 85/2014) intrata in vigoare Ia sfarsitul lunii iunie 2014. In studiul de fata, autorii examineaza, mai pe larg, principiile procedurii insolventei, precum si drepturile si obligatiile participantilor, astfel cum toate acestea sunt reglementate, in prezent, de Legea nr. 85/2014, prin raportare, cand a fost cazul, la legea anterioara (Legea nr. 85/2006).
2013
Discutie privitoare la admisibilitatea cererilor de interventie in procedura insolventei, publicat in revista Dreptul nr. 4/2013
Litigiile decurgand din aplicarea dispozitiilor Legii nr. 85/2006 ocupa, in prezent, o parte semnificativa a contenciosului roman, rolul sectiior specializate din cadrul tribunalelor din intreaga tara fiind, de cele mai multe ori, supraaglomerat. Insolventa este, pentru anii de criza, ceea ce revendicarile si litigiile decurgand din aplicarea legilor de restituire a proprietatilor imobiliare au insemnat pentru anii de crestere economica accentuata. Desi ii pare relativ simpla clvilistului de traditie, reglementarea procedurii insolventei pune totusi o serie de probleme de drept interesante, demne de o privire mai profunda. Una dintre acestea o constituie chestiunea compatibilitatii dintre institutia interventiei, reglementata de dispozitiile Codului de procedura civila, si cererile specifice procedurii insolventei.
Pentru ca jurisprudenta noastra nu a oferit inca un raspuns uniform acestei probleme, autorul expune motivele pentru care o anumita solutie (regula si exceptie) pare a se impune.
Coordonarea studiului legislativ necesar elaborarii lucrarii prof. dr. Adrian Nastase „Romanian American Partnerhip – My contribution”, publicata la editura Monitorul Oficial;
2012
Coordonarea studiului legislativ necesar elaborarii lucrarii prof. dr. Adrian Nastase „Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana – in contextul reglementarilor interne si europene”, publicata la editura Monitorul Oficial.
Simulatia – comparatie sintetica intre reglementarea din Codul civil de la 1864 și cea din Noul Cod civil, publicat pe www.hotnews.ro, la 17 decembrie 2012 ce poate fi accesat aici.
2011
Consideratii in legatura cu revendicarea bunurilor culturale mobile preluate in mod ilegal de catre Statul Roman, publicat in revista Dreptul nr. 3/2011
Daca chestiunea restituirii imobilelor preluate in mod abuziv de catre statul comunist a suscitat un interes deosebit atat din partea particularilor, cat si din partea autoritatilor, subiectul restituirii bunurilor culturale mobile a ramas relativ marginaltzat, pana la momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2000, care ofera persoanelor indreptatite calea unei actiuni in revendicare mobiliara speciala, in scopul redobandirii proprietatii asupra bunurilor culturale mobile preluate in mod ilegal de catre stat. Prezentul studiu isi propune sa realizeze un examen al acestei problematici, aplecandu-se asupra aspectelor esentiale ale actiunii in revendicare mobiliara speciala pusa in opera de catre legiuitor.
2010
La distinctivité forcée. L’aquisition de la distinctivité de la marque par l’usage, editura Éditions universitaires européennes, Saarbrücken, Germania;
Dobandirea de catre marca a caracterului distinctiv prin folosire, publicat in revista Dreptul nr. 10/2010
Studiul este dedicat problematicii distinctivitatii fortate, un mecanism juridic esential pentru materia dreptului marcilor, dar care, in general, nu beneficiaza in literatura de specialitate romana de un tratament aprofundat, in ciuda cazuisticii bogate pe care o genereaza. Distinctivitatea fortata desemneaza situatia in care un semn susceptibil de a fi reprezentat grafic, dar lipsit initial de caracter distinctiv, parvine, prin intermediul folosirii sale, la distinctivitate. Pe parcursul studiului este analizat regimul juridic al distinctivitatii fortate, din punctul de vedere al legislatiei romane si al reglementarilor comunitare, cu trimiteri catre jurisprudenta esentiala in materie. Astfel, intr-o prima parte, autorul realizeaza o trecere in revista a semnelor susceptibile de a-si dobandi distinctivitatea prin folosire, pentru ca, intr-o a doua parte, sa se aplece asupra conditiilor distinctivitatii fortate, precum si asupra criteriilor pe care se intemeiaza aprecierea organului competent.
2009
Counterfeiting in the fashion industry – brand owners v. online auction houses: who will win the bid?, publicat in Berkley Electronic Press.